Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Kontrolujte odchozí poštu, odhalíte problémy ve vlastní síti

Proč je důležité kontrolovat i odchozí e-mailovou komunikaci? Co všechno se díky tomu můžete dozvědět?

May 04, 2020


Když se řekne filtrace pošty, antispam a antivirus, každý si to automaticky propojí s příchozí poštou. Z internetu se na nás denně valí tisíce zpráv a většina z nich obsahuje nějakou hrozbu. Je proto logické, že potřebujeme nějakou spolehlivou filtraci, která nás předem zbaví problémů a nedovolí jim doputovat do naší schránky.

Stejně důležitá je ale i kontrola odchozí pošty, přestože si to většina uživatelů vůbec neuvědomuje. O odchozí poště se totiž příliš nemluví, přesto je její filtrace stejně důležitá, jako v případě opačného směru. Možná i důležitější.

Kdo všechno mailuje

Na začátku si musíme uvědomit, kdo nebo co může posílat poštu. Zdaleka to totiž nejsou jen běžní uživatelé sedící za svým psacím stolem u počítače. Ve firemní síti jsou obvykle desítky různých zařízení, která fungují autonomně a vlastně o nich ani nevíme, dokud se něco nerozbije.

Tato zařízení často umí posílat automatizované e-maily. Zabezpečit je bývá někdy obtížné, proto bývají nezřídka zneužívána útočníky k rozesílání spamu. Jsou to různé tiskárny, skenery, čidla, výrobní zařízení, disková pole, systémy pro vzdálený přístup nebo třeba přístupový systém na čipové karty.

Ovšem i aplikace umožňují uživatele informovat o svém stavu: firemní CRM, fakturační systém, rozhraní pro správu webu, docházka a další. Všechny tyhle systémy komunikují pomocí e-mailových zpráv. Máte přehled o tom, co se kam posílá?

Filtrace směrem ven

My ve Virusfree důrazně zákazníkům doporučujeme, aby nezůstávali jen u filtrace příchozí pošty, ale rozšířili funkci antispamu a antiviru také na odchozí zprávy.

Umožní jim to automatizovaně reagovat na situaci, kdy se některé zařízení začne chovat nestandardně a začne do internetu rozesílat poštu, kterou by nemělo. Útočníci se totiž čím dál častěji zaměřují na různá IoT zařízení jako jsou tiskárny nebo kamery. Napadnou jejich firmware, doplní ho o vlastní nástroje a poté z nich začnou odesílat spam.

Filtrační systém na výstupu si pak automaticky všimne, že kamera začala odesílat tisíce zpráv na různé adresy a může zasáhnout. Jednak dokáže tyto zprávy zastavit, ale může také informovat zodpovědné osoby o tom, že se děje něco nekalého.

Druhou výhodou je uchovávání provozních záznamů o odchozí poště ve filtračním systému. Jsme tak schopni zpětně dohledat, která zařízení se chovají nestandardně a odhalit tak jejich napadení.

Filtrujte obousměrně

Filtrace odchozí pošty je stejně důležitá, jako kontrola té příchozí. Bez ní jste napůl slepí, protože neuvidíte polovinu vašeho poštovního provozu, zůstane vám úplně skryta a vy se třeba nedozvíte, že napadený skener odesílá všechny firemní dokumenty na neznámou e-mailovou adresu kdesi v zahraničí.

Chraňte proto svou síť a své uživatele plnohodnotným nasazením filtračního systému, kolem kterého už neprojde žádný e-mail nepovšimnut.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit